Jumaat, 6 Ogos 2010

Membuang rasa


Syukri (bukan nama sebenar) pergi ke pusat membeli belah bersama rakannya Salim (bukan nama sebenar juga) . Mereka berjalan-jalan sambil melihat pakaian untuk dibeli bagi bergaya di Aidilfitri nanti. Sampai ke satu kedai Syukri mencadangkan kepada Salim satu baju kepada Salim. Baju itu agak lawa . Salim berkata " Apalah ang nih baju takde brand langsung , segan ar aku nak pakai , kita tengok belah depan sana sket ar " .

Maka ada manusia meletakkan maruah pada gaya dan nilai material.

Lepas membeli belah mereka pun segera ke basement tempat kereta di parking . Lalu menuju ke restoran di taman perumahan berhampiran. Masuk dikedai Syukri ternampak Azhar (Pun bukan nama sebenar) . "Eh tu macam Azhar , join dia la jom ". Sambila makan mereka berborak. Maklumlah kawan sekolah lama tak jumpa. "Ko belajar mana Azhar?" tanya Salim. Sambil membetulkan baju Azhar menjawab dengan penuh bangga " Hey aku belajar kat London ar amek Master in Mathematics ".

Maka ada manusia meletakkan maruah pada prestasi dan pencapaian diri.

"Fuh mantap ar ko Azhar " balas Salim. " Haa.. standard aku ar . Sana awek pun cun elaun pun banyak , haha. " sambung Azhar dengan bangga yang belum habis lagi. "Elaun ko berapa?" giliran Syukri pulak menyoal. Sambil membetulkan baju sekali lagi Azhar membalas" 3-4 ribu ringgit jugak la".

Maka ada manusia meletakkan maruah pada harta dan kekayaan.

Habis makan Azhar meminta diri awal. Katanya ada dia perlu berjumpa dengan doktor kerana ada appointment. Syukri dan Salim kemudian kembali ke kereta. Syukri membelok ke kiri dan menghala ke Petaling Jaya. Sambil menukar-nukar channel radio di penel depan kereta Salim bertanya "Eh ko kat UKM takde masuk kelab mana-mana ke?" . "Eh apa plak takde aku presiden kelab gotong royong kut kat UKM , aku punya tempat memang bawah sikit je dari Dekan" .

Maka ada manusia meletakkan maruah pada pangkat dan kekuasaan.


Hayati sejenak :

"Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu pakaian menutup aurat kamu , dan pakailah perhiasan , dan pakaian yang berupa Taqwa itulah yang sebaik-baiknya. Yang demikian itu adalah dari tanda-tanda ALLAH supaya mereka mengenangnya" (Al-A'raf:26)

Maka kita seharusnya meletakkan maruah kita pada taqwa dan keimanan.

Namun tidak bermakna kita menolak material , prestasi , harta , mahupun pangkat secara bulat-bulat. Kerana ianya merupakan nikmat dan kurnia dari ALLAH. Cuma tidak perlu ia dijadikan keutamaan atau tujuan. Cukuplah kita mengingati ia sebagai pinjaman dari ALLAH yang pada bila-bila masa dapat diambil semula. Wallahualam.




2 ulasan:

Albo berkata...

terbaek la sahabat..

Syed Ahmad Fathi berkata...

Sekadar peringatan untuk diri sendiri juga :D