Ahad, 10 Ogos 2008

Jangan biarkan kepedihan memadamkan impianmu!!


Setiap manusia mempunyai impian..malah jika ditanya kepada anak kecil mengenai cita2nya

tentu saja dia petah menyebut profesion2 yang begitu glamour seperti askar,pilot,doktor dan sebagainya walaupun sebenarnya anak itu tidak pun mengerti apa skop tugas profession tersebut.


Bukan mudah untuk meriealisasikan sebuah impian..ia memerlukan pengorbanan dari pelbagai aspek meliputi masa tenaga mahupun keseronokan hidup.Namun jika kita seorang muslim yang sedar akan tanggungjawab yang di pikul maka segala kepahitan itu akan terasa begitu manis..dan lebih manis lagi jika ALLAH mengira pengorbanan kita sebagai amal soleh.Oleh itu perkara pertama yang perlu kita lakukan adalah mengikhlaskan niat sebelum berusaha.DAN usaha yang kita lakukan perlulah disertakan dengan tawakkal kepada ALLAH S.W.T.


Tidak salah untuk bercita2 tinggi. Neil Armstrong sendiri tidak pernah terfikir bahawa dia akan menjadi manusia pertama menjejakkan kaki ke bulan. Lebih2 lagi kita sebagai orang Islam perlu memiliki impian kerana kegemilangan ISLAM telah terpadam. Ketahuilah bahawa kitalah yang akan menyinari semula dunia ini dengan cahaya ISALAM dengan usaha kita.


Jadi walau dimana pun medan kita walau dimana ALLAH mentakdirkan kita berada jangan lah mudah perputus asa. Sentiasalah mengingatkan diri bahawa segala usaha ikhlas kita ini akan diganjari ALLAH diakhirat kelak.


Perlu juga diingat bahawa impian kita tidak boleh berhenti hanya didunia. Sesungguhnya dunia ini tidak kekal. Jadikanlah dunia ini sebagai ladang menyemai benih2 amalan , bajailah ia dengan keikhlasan dan siramilah ia dengan istiqamah yang mana hasil tanaman ini akan dipetik diakhirat nanti. Janganlah kita menjadi 0rang2 yang rugi yang menjual akhirat dengan dunia.


Riak dan ujub juga perlu dijauhkan dalam berusaha mengejar impian. Gantilah perasaan ini dengan merasakan kekerdilan kita berbanding ALLAH yang MAHA AGUNG .


Akhir kalam semoga segala impian kita akan tercapai dengan izin ALLAH . Kita juga berharap agar usaha2 kita ini dapat membawa sinar kegemilangan ISLAM yang telah lama terpadam. Jangan biarkan kepedihan dan kepahitan memadamkan impian dan cita2mu. -WALLAHUALAM.

Tiada ulasan: