Khamis, 24 Disember 2009

Yang ku dapat dari Hujurat


Mengutamakan ALLAH dan RASUL

Sebagai manusia kita tak dapat lari dari masalah dan cabaran. Masalah dan cabaran ini memerlukan kita berfikir dan membuat keputusan. Sebaiknya kita sebagai hamba yang hina mengutamakan ALLAH dan Rasul dalam membuat apa-apa keputusan. Agar keputusan yang dibuat bukan berlandaskan nafsu , emosi , perasaan marah dan sebagainya.

"Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mendahului ALLAH dan Rasulnya dan bertakwalah kepada ALLAH. Sunguh ALLAH maha Mendengar , Maha mengetahui" (Al-Hujurat:1)

Menganalisis sebelum mempercayai

Pelbagai media tersedia di sekeliling kita. Internet sebagai contoh merupakan media berkesan kerana 'audience' hanya perlu klik sahaja pada mana-mana bahan yang dikehendaki. Namun seharusnya kita berwaspada dengan sumber-sumber ini . Kerana ia mungkin ditulis oleh sebelah pihak bagi keuntungan agenda mereka. Cara yang terbaik adalah mengambil maklumat dari pelbagai sumber sebelum menerima sesuatu sebagai sahih dan betul.

"Wahai orang-orang beriman ! Jika seseorang yang fasiq datang kepadamu membawa sesuatu berita maka telitilah kebenarannya agar kamu tidak mencelakakan sesuatu kaum kerana kebodohan, yang akhirnya kamu menyesali perbuatanmu itu" (Al-Hujurat:6)

Tidak merendah-rendahkan orang lain

Manusia fitrahnya sama. Bezanya disisi ALLAH adalah ketaqwaan. Namun ada sestengah manusia mula merasa besar , berkuasa , merasa hebat apabila dikurniakan ALLAH sedikit kelebihan berbanding orang lain. Mereka mula memandang orang lain sebagai hina dan tidak setaraf. Lalu mereka merendah-rendahkan orang lain kerana merasa dirinya lebih bagus.

"Wahai orang-orang yang beriman janganlah sesuatu kaum mengolok-olokkan kaum yang lain , boleh jadi mereka lebih baik dari mereka yang memperolokkan dan jangan pula perempuan-perempuan memperolokkan perempuan yang lain , boleh jadi perempuan itu lebih baik dari perempuan yang memperolokkan .Janganlah kamu saling mencela antara satu sama lain , dan janganlah saling memanggil dengan gelaran yang buruk. Seburuk-buruk panggilan adalah yang fasiq setelah beriman.Maka siapa yang tidak bertaubat. Mereka itulah golongan yang zalim" (Al_Hujurat"11)
4 ulasan:

dada berkata...

thankz tuk advice 2:)

dada berkata...

eheh. slah la. dh last day pn. bkan kjea. prctikal only ~ngee~

dada berkata...

heheheh. tau tak pe. then klau tak nk tggu lme cpat2 la kwen

dada berkata...

bnyi bertuah tuh cm perli jeap. hahaha. anyway nice to know u. last day ary niey. mybe lme tak berblogging. keep in touch. bye. assalammualaikum