Ahad, 5 Julai 2009

Telah tiba


"Dan apakah mereka tidak mengadakan perjalanan di bumi ' lalu memerhatikan bagaimana kesudahan orang-orang yang sebelum mereka?
Orang-orang itu lebih hebat kekuatannya daripada mereka dan (lebih banyak) peninggalan-peniggalan
(perdaban)nya di bumi , tetapi ALLAH mengazab mereka kerana dosa-dosanya. Dan tidak akan ada sesuatu pun yang akan melindungi mereka
dari azab ALLAH" (Ghafir:21)

Alhamdulillah perjalanan dari Kuala Lumpur ke St. Petersburg berjalan dengan lancar. Transit di Frankfurt memberi nafas baru
dan kesegaran kepada kami untuk berehat setelah 12 jam berada di dalam kapal terbang.

Susasana disini sedikit sejuk . Tetapi baju selapis atau dua lapis sudah memadai. Alhamdulillah kami mempunyai senior-senior yang baik dan membantu.
Dengan bantuan mereka kami sudah dapat berdikari sendiri membeli makanan halal , dapat mengenali jalan-jalan di sekitar bandar , kemudahan internet
dan membantu dari segi komunikasi
yang merupakan masalah besar.

Makanan disini tidaklah terlalu susah untuk didapati cuma perlu sedikit kerajinan dan usaha. Alhamdulillah kami sudah pun tiba di Masjid St. Peterburg.
Masjidnya sederhana besar
dan masih mengekalkan ciri-ciri lama.Kelas bahasa kami baru bermula. Cuma sekarang 'heater' air tak berfungsi , jadi mandi disini agak sejuk dan membeku
.Tetapi ini cuma 'temporary problem' tidak lama lagi akan kembali normal.

Pada sebelah petang kami akan bermain bola bersama-sama. Terdapat juga ' Russian' yang bermain bersama kami. Kiraan jam disini masih memeningkan dan
belum menjadi kebiasaan.
Malam pada musim panas pendek sahaja dalam 4 jam. Tetapi dari segi solat tiada masalah kerana senior ada memberi jadual solat untuk 1 tahun.
Alhamdulillah segalanya berjalan lancar. Sila klik untuk melihat gambar di KLIA , Frankfurt dan St. Petersburg.Tetapi bumi Malaysia masih lagi kuat
and terbaik di ingatan.

4 ulasan:

Munira Kirana berkata...

hye adik...
da blik sana ek?
study rerajin ek...
jaga kesihatan tau..
maklumlah h1n1 skrg ni...
good luck =)

أفيق فواز بن أحمد صالح berkata...

musim sejuk ke skrg kat sana??
ke musim panas tp sejuk..

Fathi Baik berkata...

Fawwaz : Sekarang musim panas tapi sejuk..hehe..betul la tu Jordan cam mana?

Munira Kirana: Terima Kasih

SyNabihah berkata...

kenapa masjid tu cam nmpk tipu.. ade koyak2.. huhu..