Rabu, 1 Jun 2011

Bahtera penyelamatJudul buku : Bahtera penyelamat dalam kehidupan penda'wah
Judul asal : Qawarib Al-Najat Fi Hayat Al-Du'ah
Penulis : Fathi Yakan
Penterjemah : Ustadh 'Abdul Ghani Shamsuddin dan Ustadz Zawawi Hj. 'Ali
Penerbit : Dewan Pustaka Fajar.

Buku istimewa yang ditulis oleh Fathi Yakan ini secara umumnya menyentuh keperluan dan bekalan yang perlu ada pada setiap individu Muslim secara umum dan kepada setiap pendakwah secara khusus. Isinya dibahagikan kepada empat bahagian.

Bahagian pertama : Rintangan perjuangan dalam kehidupan penda'wah.
Sebagai mana yang diketahui jalan dakwah yang dipilih secara sukarela tidak pernah menjamin keselesaan , kemewahan mahupun kesenangan. Bahagian ini membahaskan secara terperinci berkenaan rintangan yang akan dihadapi dari mukmin , golongan munafiq , orang-orang kafir , syaitan dan nafsu.

Bahagian kedua : Ciri-ciri keimanan.
Membahaskan ciri-ciri yang perlu ada pada golongan yang mengaku beriman.Sifat-sifat yang perlu dijaga.

Bahagian ketiga : Bekalan para da'i.
Oleh kerana jalan yang bakal ditempuh adalah jauh , sukar , meletihkan dan memudarkan semangat . Para da'i perlukan bekalan agar sentiasa segar dan konsisten dalam jalan yang dipilihnya. Bekalan ini akan memastikan mereka tidak mudah putus asa dan tidak mudah mengalah apabila dilanda ujian yang menyakitkan.

Bahagian keempat : Bahtera penyelamat untuk para da'i.
Bahtera-bahtera yang mampu menjaga para da'i agar sentiasa selamat . Ianya meliputi Ma'rifatullah , Ibadatullah , Zikrullah , Al-Khaufu Minaallah , Muraqabatullah , Hubullah , Redha dan Hubburasul.

Sedikit huraian:
Sekiranya ingin menghuraikan semua apa yang dibahaskan didalam buku ini sememangnya panjang.Jadi lebih baik anda mendapatkannya dan membacanya sendiri.Apa yang ingin dikongsi adalah hanya cebisan sahaja dari semua isi yang dibahaskan iaitu menghulurkan sedekah sambil merahsiakannya.

Infaq (sedekah) adalah merupakan bukti bahawa hati seseorang itu sihat dan bersih dari penyakit kikir dan bakhil. Ia juga merupakan satu latihan untuk mengubat perasaan cinta dunia dan harta yang ada dalam diri kita.

Banyak ayat-ayat Al-Qur'an yang menceritakan tentang iman dikaitkan dengan infaq.Seperti ayat ketiga dari Surah Al-Baqarah. Oleh itu dapat disimpulkan bahawa dengan berinfaq kita dapat menilai tahap kesihatan iman kita.

Tangan yang dermawan ini menandakan kekayaan jiwa seseorang manakala tangan yang bakhil menggambarkan kesempitan dan kemiskinan jiwa.

Namun infaq perlulah didasari niat yang bersih suci.Bukan mencari populariti atau ingin budi disanjungi. Cukuplah apa yang diberi dirahsiakan dari orang ramai bagi menelak riya' dan diterima sebagai amal yang baik dan diredhai.

6 ulasan:

Qawiem Khairi berkata...

Salam dri kejauhan akhi,

sedikit perkongsian enta di atas cukup bermakna buat ana,
masih mencari buku di atas utk dijdkn rujukn,
terima kasih.

Pelaut Rabbani

usop_zali berkata...

fathi sentiasa dgn post2 yg "hebat"...ana kagum dgn org russia...=)

Syed Ahmad Fathi berkata...

@pelaut Walaikumussalam.Cari akhi inshaallah jumpa.

@abg usop zali Post senior-senior lagi hebat.Adik-adik nih baru nak mengenal dunia.

abdullah luqman osman berkata...

wah hebat nta syeikh, mampu mngupas buku mcm ni..:)

Unknown berkata...

wah.. mntop dh bace buku ni.. =) moga kita tsabat...

Syed Ahmad Fathi berkata...

@albotak kupas sgt pun.

@sambal belacan anta mantap lagi akhi.:)