Sabtu, 28 Januari 2012

Dari Andalusia ke Kota MelakaAnak-anak di Malaysia hari ini mula mengenali sejarah rata-ratanya bermula diumur 13 tahun. Satu subjek yang penuh dengan penulisan yang panjang dan kadang kala membosankan. Hal ini merupakan suatu yang aneh. Kerana sepatutnya sejarah menjadi satu pembelajaran yang bukan saja menarik tetapi membina anak itu menjadi orang yang berprinsip . Anak itu akan terus hidup atas prinsip itu di kemudian hari.

Kegagalan subjek sejarah hari ini di sekolah melahirkan pelajar yang tidak berprinsip. Tiada pegangan , tidak tahu apa yang patut dipertahankan dan tidak tahu apa itu perjuangan. Maka lahir satu generasi yang lemah. Generasi yang kalah sebelum berjuang. Tidak perlu lagi mempersiapkan 100 ribu tentera , tidak perlu 100 ribu armada kapal , tidak perlu senapang mahupun peluru untuk dilumpuhkan. Cukuplah dengan menjual Dunhill dan Marlboro sahaja.

Maka dimana silapnya? Adakah salah guru yang gagal mengajar atau silibus yang tidak lengkap?

Kita mulakan dengan cerita.

Jatuhnya Andalusia pada 1492 menyaksikan tentera salib memperolehi satu bandar yang begitu berharga. Penaklukan Isabella dan Ferdinand ini bukan sahaja menyaksikan perubahan politik setempat di Andalusia . Mereka bukan sahaja berjaya menakluki bandar tetapi mereka berjaya menakluk kekayaan ilmu ummat Islam disitu. Maka dunia menyaksikan kemunculan dua kuasa kolonial maritim iaitu Portugis dan Sepanyol. Mereka membahagikan dunia kepada dua bahagian untuk meneruskan agenda perang salib.

Perancangan awalnya adalah menghantar Pedro Alvares Cabral ke kepulauan Melayu. Namun berlaku beberapa pertukaran menyebabkan Pedro dihantar ke Brazil dan Afonso de Albuquerque ditugaskan menakluk kepulauan melayu.

Kuasa Allah menetapkan Islam telah dahulu sampai ke tanah melayu sebelum Afonso dilahirkan. Satu sistem hidup yang bakal menyelamatkan mereka dari penjajahan Afonso. Kegigihan dan kesungguhan para du'at ( Pendakwah Islam ) menyaksikan Islam berkembang pesat. Sehinggalah pada 1402 Sultan kerajaan Hindhu bernama Parameswara memeluk agama Islam.

Kedatangan Islam membawa perubahan baru kepada lanskap nusantara. Kerajaan-kerajaan hindhu nusantara yang sebelum ini berperang sesama sendiri ratusan tahun menjadi satu dibawah Islam. Lawan bertukar kawan. Ibarat adik dan abang bersatu di bawah Islam. Tiada Malaysia tiada Indonesia. Islam menjadi kebanggaan mereka bukan negara bangsa.

Afonso berjaya menakluk  Melaka dari Sultan Mahmud Shah pada 1511. Kerajaan Islam Acheh cuba untuk merampas semula Kota Melaka dengan bantuan Kerajaan Turki Uthmaniah tetapi gagal.

Habis cerita.

Adakah itu sejarah kita? Sejarah kegagalan? Kita menyaksikan selepas itu lenyap sultan di Melaka. Malah Istana sultan Melaka turut dibakar lenyap terus dari muka bumi. Adakah ini sejarah kita?

Tidak sama sekali. Kedatangan Islam telah menyaksikan bahawa ummat kita bukanlah ummat yang gagal. Islam menjadikan kita ummat yang kuat. Tahan berjuang . Jiwa terus bebas merdeka biarpun tanah dijajah mereka.

Pedro yang ditugaskan untuk menakluk Brazil berjaya menguasai penuh tanah , emas dan penduduknya. Tamadun Inca , Aztec dan Maya hilang lenyap bersama bahasa , budaya dan khazanahnya selepas ditakluk Sepanyol dan Portugal. Brazil hilang bahasanya dan penduduknya berjaya di kristiankan.

Tapi nenek moyang kita terus kekal berjuang mempertahankan ke Islaman mereka . Bahasa Melayu yang menjadi bahasa ilmu terus dipertahankan. Kitab-kitab dalam bahasa melayu jawi terus disimpan untuk dibaca oleh anak generasi sesudah mereka. Mereka terus berjuang tak pernah jemu. Dari generasi ke generasi. Dari Sultan Mahmud Shah hingga Tok Janggut mereka berjuang dengan darah dan air mata agar Islam sampai ke tangan kita.

Walaupun kita telah kehilangan tulisan jawi yang merupakan kehilangan besar untuk ummat ini. Namun bahasa kita masih terpelihara dan perlu dijaga dan diperjuangkan. Biarlah bahasa ini berkembang bukan sahaja sasteranya tapi dalam bidang bidang lain seperti sains dan matematik. Jika kita masih menggunakan tulisan jawi mungkin saudara cina dan india di negara kita ramai yang mudah membaca Al-Qur'an dan sudah memeluk Islam.

Adakah mereka berjaya?

Ya mereka berjaya. Islam sampai ke tangan kita. Inilah yang perlu difahami dari sejarah. Inilah warisan yang dipertahankan oleh atuk nenek kita sejak 600 tahun yang lalu. Sejarah ini yang patut diajar dan difahami. Sejarah perjuangan ummat Islam yang menang.

3 ulasan:

ViSiTmE@FaTiN CoRnEr berkata...

wah..dh lama tinggl buku sejarah..klu nk suruh refresh balik mmg xingt dh nie..

*kerdilnya sy..

Fawwaz Saleh berkata...

terbaiklah post ni.
anta ada baru dgr ttg sejarah nusantara ke?
kalau ada link atau cdgn buku menarik share skali.

Syed Ahmad Fathi berkata...

@fatin Sama lah kita. Sama sama kerdil. Tapi kita diangkat dengan Islam.

@Fawwaz Nanti ana share dengan anta.