Jumaat, 31 Januari 2014

Dalam Dekapan Ukhuwwah


Penulis: Salim A. Fillah
Tajuk: Dalam Dekapan Ukhuwah
Penerbit: Pro-U Media

Pada saat saya memesan buku ini sebenarnya saya masih di Russia bagi menghabiskan program ijazah. Mulanya saya hanya mengusik kawan di facebook, akhirnya dia benar-benar membelikan buku ini untuk saya. Terima kasih Abg. Wan Iqbal Zaim.

Saya menghabiskan hampir 2 bulan bagi menamatkan pembacaan saya pada karya yang saya kira sangat mengesankan hati dan membuat kan hati berbunga cinta ini. Sebenarnya saya mengambil dua bulan bukanlah kerana pembacaan yang berat, tetapi saya tidak mahu berpisah dengan buku ini terlalu awal. Kata pepatah 

"You felt sad when you turned the last page of a good book, because you knew you will lose a good friend"

Buku ini sememangnya istimewa. Kadang saya membacanya ia membuat saya tersenyum, kadang bersemangat dan ada juga bahagian yang membuatkan saya menitiskan air mata. Ya serious! Terlalu terkesan hingga membuatkan saya menangis.

Bahagian mana yang membuat saya menangis?

Saya menangis saat membaca kisah seerah yang dinukilkan oleh Ustadz Salim pada muka surat yang ke 122.

Usai perang Hunain, Rasulullah memberi harta rampasan perang kepada golongan muallaf Mekah, sedang para sahabat Ansar yang sekian lama setia bersama Rasulullah tidak termasuk dalam pembahagian tersebut. Sahabat Ansar berasa sedih dan dikumpulkan oleh Rasulullah, baginda bersabda:

“Bukankah aku datang kepada kamu ketika kamu dalam kesesatan dan ALLAH memberi petunjuk kepada kamu. Bukankan aku datang kepada kamu ketika kamu miskin kemudian ALLAH mengkayakan kamu. Bukankah aku datang kepada kamu dalam keadaan kamu berpecah belah sehingga ALLAH satukan kamu. Bukankah aku datang kepada kamu ketika kamu dikalahkan sehingga ALLAH memenangkan kamu?”
 
 Setiap pertanyaan Rasulullah dijawab oleh Kaum Anshar  “Daripada ALLAH dan Rasulnya lah segala jasa dan pemberian”.

 Kemudian Rasulullah SAW berkata lagi:

 “Kalau kamu mau berkata kepadaku , kamu juga dapat berkata, dan kamu benar dalam perkataan kamu ini. Kamu telah datang kepada kami saat miskin, kami kayakan kamu. Kamu datang diburu kamilah yang mempertahankan kamu.”

Air mata mula berlinang di mata Kaum Ansar , mereka mula terisa-isak dan tersedu sedan menangis.

Baginda menyambung , 

“ Apakah di dalam hati kalian masih ada hasrat terhadap sampah dunia , yang dengan sampah ini , aku ingin mengambil hati segolongan orang yang baru masuk Islam , sedangkan keislaman kalian tidak mungkin aku ragukan? Wahai Kaum Ansar , adakah kalian tidak redha jika orang lain pulang dengan kambing dan unta sedangkan kalian pulang membawa ALLAH dan Rasulnya ke tempat kalian?”

“ Demi Dzat yang jiwa Muhammad dalam genggamanNYa , kalau bukan kerana hijrah , tentu aku termasuk dalam golongan Ansar. Jika manusia menempuh satu jalan di celah gunung, dan orang Ansar memilih celah gunung yang lain , tentulah aku pilih celah yang dilalui oleh orang Ansar. Ya ALLAH , sayangilah orang Ansar , anak-anak orang Ansar , dan cucu-cucu orang Ansar.”

Tangisan mereka semakin deras hingga membasahi janggut. Begitulah tarbiyah Rasululllah sehingga dalam esak tangisan , Kaum Ansar berkata “Kami redha ALLAH dan Rasulnya menjadi bahagian kami dalam pembahagian ini.”


Begitu besar pengorbanan para sahabat. Bagaimana pula kita? Saya sedih mengenangkan hal ini.

Banyak lagi mutiara dan permata indah bakal anda perolehi didalam buku ini. Saya syorkan anda membelinya. Tidak rugi!

Tiada ulasan: