Jumaat, 13 Mei 2016

The United States of EuropePenulis : JR Reid
Penerbit: Penguin Books, 2005

Buku ini adalah salah satu buku yang saya beli di Chowrasta Market Pulau Pinang dengan harga yang sangat murah, teknik untuk mendapat harga murah di Chowrasta Market adalah mencari buku yang popular tetapi kertas buku telah bertukar kuning. Kerana penjual buku di Chowrasta akan menilai buku berdasarkan kualiti fizikalnya, bukan isinya. Elakkan juga dari menunjukkan minat seolah-olah buku itu sangat berharga bagi anda, penjual akan meletakkan harga tinggi kerana dia tahu, anda sangat mahukannya. Yang terakhir, jangan takut untuk minta murah atau buat-buat merajuk macam tak mahu beli.

Ok.

Central idea kepada buku ini adalah perbincangan tentang European Union. Sementara negara-negara lain berpisah untuk menjadi lebih kecil, negara Eropah setelah mengalami kemusnahan dengan dua perang dunia mengambil langkah untuk bersatu. Mereka sedar bahawa fahaman nasionalis hanya akan menyebabkan mereka menjadi semakin lemah dan terpencil.

Banyak negara yang mengambil keputusan untuk berpisah, kita lihat perkembangan terbaru adalah pemisahan Sudan kepada dua negara berbeza. Perkara ini sangat merugikan, tenaga kerja dan sumber alam yang besar kini terbahagi kepada dua, kita perlu sedar dengan berpecah kita bukan mengecapi kemerdekaan, tetapi kita mendedahkan diri kepada pengaruh yang lebih besar, pengaruh yang di mainkan oleh negara-negara yang bersatu.

Eropah sedar akan hal ini, mereka sedaya upaya cuba untuk mencipta identiti baru, identiti continental yang lebih besar dari identiti nasionalis yang terpisah. Mencipta pasaran terbuka, negara tanpa sempadan di kalangan ahli, dan juga central governance. Dengan terhapusnya ideologi nasionalis, tidak ada lagi negara dalam benua Eropah yang merasakan diri mereka lebih gah dari negara lain dan cuba untuk menguasai negara lain. Sebaliknya identiti nasionalis diganti dengan identiti pan-europeanism. Keamanan juga dapat dicapai dan perperangan dapat dihalang.

Kesatuan Eropah juga memberi manfaat yang sangat besar kepada ekonomi, sistem pelbagai matawang yang ditukar kepada single currency mempunyai impak yang sangat besar. Rakyat Eropah tidak perlu lagi berpening kepada untuk menukar matawang apabila melintasi sempadan negara, sebaliknya boleh menggunakan matawang Euro sahaja. Pelbagai jenis cukai dan tariff juga dibuang dari sempadan menggalakkan lagi pertumbuhan ekonomi antara negara-negara ahli. Penggunaan single currency ini memberi penjimatan kepada Kesatuan eropah (EU) sebanyak 10 billion setahun. Euro sebagai matawang kini yang digunakan oleh majoriti manusia di benua eropah, menjadikan ia matawang yang paling banyak digunakan dan merupakan pencabar kepada hegemoni dollar Amerika sebagai matawang dunia.

Model sosial Eropah juga antara topik yang sangat menarik yang dibincangkan dalam buku ini. Eropah mengamalkan sistem welfare state yang sangat terkenal dengan kemudahan kesihatan percuma dan juga pendidikan percuma, juga bantuan-bantuan ketika kehilangan kerja, gaji apabila ibu mengambil cuti setahun untuk menjaga anak yang baru lahir, ia disebut sebagai bantuan from cradle to grave dari kerajaan. Majikan tidak boleh memecat pekerja yang mengambil cuti untuk menjaga anak-anak kerana ia salah disisi undang-undang. Mereka menganggap bahawa kemudahan asasi seperti kesihatan dan pendidikan adalah hak setiap manusia tanpa diskriminasi dan prejudis. Namun sistem ini sangat mahal, Malaysia sebagai contoh apabila diutarakan perkara ini, rata-rata menteri akan memberi jawapan negara akan bangkrap. Jadi bagaimana mereka dapat melaksanakannya?

There is no such thing as free lunch! Somebody have to pay. Apabila pelajar membantah usul Tony Blair untuk meningkatkan yuran pengajian, mereka ditanya akan hal ini. Mereka menjawab, masyarakat mendapat manfaat dari pendidikan, jadi masyarakat perlu membayar untuk pendidikan. Impak ekonomi dari perlaksanaan sistem ini adalah kerajaan perlu menjadi efisyen dalam mengurus perbelanjaan, tiada wang yang dibazirkan. Mereka membayar cukai VAT (juga dikenali sebagai GST) yang sangat tinggi, sesetengah negara sehingga 25%!

Satu lagi cara penjimatan mereka adalah mengurangkan perbelanjaan ketenteraan. Mereka lebih gemar menambah universiti dari membeli kereta kebal baru. EU hanya membelanjakan kurang dari 2% dari GDP mereka untuk ketenteraan. Mereka lebih bergantung kepada NATO dan bantuan Amerika dalam pertahanan. Hal ini kerana mereka telah mengubah falsafah mereka, mereka menganggap membayar seorang ibu untuk menjaga anak lebih berharga dari menghantar seorang tentera untuk berperang dan mati di tanah-tanah asing.

Bagi mereka yang mendalami foreign policy buku ini adalah silibus wajib!

Tiada ulasan: