Sabtu, 26 November 2016

Pale Blue Dot : A Vision of the Human Future in SpacePenulis: Carl Sagan
Penerbit: Random House, 1994

Saya masih ingat saat memilih buku ini di Kinokuniya pada Oktober 2016, ketika itu ditemani sahabat saya, saudara Hilmi Azhari. Hampir 4 jam masa dihabiskan untuk memilih buku ini. Ada dua pilihan ketika itu, kerana keterbatasan wang saya perlu memilih antara dua tulisan Carl Sagan iaitu antara 'Cosmos' dan 'Pale blue dot'. Setelah mengamati keduanya, saya memilih yang ke-2 kerana saya kira 'Cosmos' lebih menjurus kepada teknikal.

Carl Sagan merupakan seorang astronomer, advisor dan consultant kepada misi-misi NASA untuk meneroka angkasa lepas. Antara saintis yang paling berpengaruh dalam planetary science.

Bagi saya bahagian buku ini, yang paling powerful dan merupakan essence kepada buku ini adalah 5 perenggan akhir pada Chapter pertama yang bertajuk 'You are here'. Pada perenggan ini Sagan menulis berkenaan dengan gambar yang diambil oleh Voyager 2 semasa misi di Neptune, dimana camera telah diarah untuk menghadap semula ke bumi dan gambar diambil. Dari gambar ini, bumi kelihatan sebagai sebuah titik biru kecil yang memancarkan cahaya biru yang pucat dalam bahasa lain ia kelihatan sebagai 'pale blue dot', yang menjadi tajuk buku ini.Perenggan ini, pernah diucapkan oleh Sagan dan menjadi ucapan nya yang sangat terkenal (dengar disini). Beliau mengungkapkan bertapa insignificant bumi apabila dibandingkan dengan keseluruhan cosmic. Bagaimana bumi begitu kecil, hampir tidak kelihatan ditengah-tengah sunbeam dalam gambar tersebut. Dalam gambar ini, bumi hanya merupakan satu pixel kecil.

Gambar ini jika dilihat oleh manusia, mereka akan berasa humble, bertapa mereka berbunuhan dan mengalirkan sungai darah, menjajah antara satu sama lain, mereka cuba menguasai dunia yang sebenarnya begitu kecil dan tidak signifikan. Seharusnya manusia sedar akan kedudukan mereka dan menghargai, dan berkelakuan baik antara satu sama lain.

Apabila kita memandang ke langit, kita sebenarnya melihat masa lalu. Ini kerana jarak antara bumi dan bintang sangat jauh, cahaya mengambil masa hingga ke jutaan tahun untuk sampai ke bumi dari bintang-bintang ini. Sekiranya sebagai contoh, matahari terpadam, kita hanya akan menyedarinya selepas 8 minit 20 saat. Bayangkan bintang yang berjuta kali ganda lebih jauh dari bumi. Beliau menulis:

"The immense distance to the stars and the galaxies mean that we see everything in space in the past - some as they were before the Earth came to be. Telescopes are time machines"

Apabila memperkatakan berkenaan dengan masadepan manusia meneroka angkasa lepas, Sagan banyak menggunakan perkataan seperti 'maybe' dan 'perhaps'. Ini jelas menunjukkan  apa yang diutarakan kebanyakan nya merupakan spekulasi dan bukan nya fakta konkrit. Buku ini merupakan part science dan part imagination. Tetapi dengan spekulasi lah kita akan menukarkan science fiction kepada science fact. Sagan juga dalam bab-bab awal dalam buku ini mengetengahkan Galileo's case dimana teori heliocentric (matahari di tengah bukan bumi) yang di bawa Galileo mencabar kefahaman Gereja Katolik yang mengatakan bahawa bumi berada ditengah dalam sistem solar. Galelio mengungkapkan:

"I think that in discussion of natural problems we ought to begin not with Scriptures, but with experiment and observations"

Sagan juga dalam pemerhatian nya mengungkapkan bahawa, kita perlu berfikir dan mengubah pemikiran. Meninggalkan pemikiran lama apabila tiba bukti-bukti yang baru.

"Better by far to embrace the hard truth than a reassuring fable"

Banyak perkara yang saya kira sangat informatif di dalam buku ini. Contohnya Pluto bukan merupakan planet tetapi dwarf planet, Pluto mempunyai size yang sangat kecil berbanding dengan bulan. Marikh mempunyai 2 bulan yang mengorbitnya bernama Phobos dan Deimos.

Dalam membincangkan masa depan manusia di angkasa lepas, Sagan membincangkan alternatif-alternatif yang di punyai oleh manusia dan cabaran yang perlu kita atasi. Dalam bab 'Remaking The Planets' beliau membincangkan bagaimana teori untuk melakukan terraform (mengubah fizikal planet agar menjadi habitable kepada manusia) keatas beberapa planet yang sesuai. Venus sebagai contoh mempunyai atmosfera yang sangat tebal kerana kekuatan gravitinya, namun masalah yang dihadapi adalah tekanan udara yang sangat tinggi, sehingga 90 bar. Di mana manusia akan meletup hasil tekanan udara ini. Marikh pula mempunyai atmosfera yang nipis, cabaran yang berlawanan dengan Venus. Manakala asteroid yang berhampiran dengan kita adalah airless kerana graviti yang sangat lemah.

Sagan menukilkan bahawa masa depan manusia adalah di angkasa, spesis manusia perlu bersemuka dengan hakikat ini, sama ada kita berusaha untuk mengembangkan spesis kita ke planet lain atau berdepan dengan ancaman kepupusan. Menurut jangkaan Sagan, ada beberapa sebab utama manusia bakal pupus. Kerosakan alam hasil tangan manusia sendiri, kemusnahan bumi hasil pertembungan dengan asteroid, dan juga apabila matahari telah kehabisan tenaga dan berubah menjadi supernova. Kemungkinan bumi dilanggar asteroid jangka Sagan, adalah hanya menunggu masa.

Penerokaan angkasa pada pendapat Sagan, akan menjadi usaha multi-national. Ia perlu kepada kerjasama antarabangsa untuk menampung kos serta keperluan pembangunan teknologi. Monopoli angkasa oleh US dan Soviet Union/Russia kini sudah berakhir. Kita kini mempunyai lebih banyak spacefaring nation termasuk Jepun, China dan juga EU.

Sagan juga membincangkan pelbagai topik lain berkenaan dengan masa depan manusia diangkasa, antaranya teknologi untuk mengubah pergerakan dan tajektori asteroid juga research berkenaan dengan pencarian Extraterrestrial Intelligence (ETI). Sagan mengakhiri buku ini dengan membayangkan manusia yang hidup di luar bumi, lahir dan di besarkan di angkasa, sudah tentu mereka mempunyai budaya dan agama yang berbeza. Walau di planet manapun mereka hidup, mereka tetap akan merindui sejarah permulaan mereka, sejarah yang sama di planet berwarna biru, sejarah bumi.

Tiada ulasan: