Sabtu, 25 Januari 2020

Asghar Ali Engineer & Benz Ali


Tulisan ini bertujuan menyampaikan dua maksud, yang pertama adalah jawapan saya terhadap kritikan Benz Ali bahagian satu terhadap buku saya 'Berfikir Tentang Pemikiran' yang disiarkan di blog Republikbuku, yang kedua, merupakan pandangan saya terhadap penulisan dan buah fikir Ashgar Ali Engineer.

Kita mulakan dengan maksud yang petama. Yang pertama, Benz Ali menyatakan bahawa dengan merujuk tokoh-tokoh dakwah seperti Maududi, Syed Qutb, dan Dr. Asri (MAZA), buku itu menjadi kurang menarik, atau dalam perkataan beliau "sudah tidak cukup steam". Saya hormati perasaan dan pandangan beliau, namun tidak diperkatakan dengan jelas permasalahan dari pemikiran tokoh-tokoh tersebut, maka tidak dapatlah saya menjawab apa yang saya kutip dan rujuk melalui pemikiran mereka. Mungkin ada kritikan-kritikan Benz kepada mereka dalam penulisan beliau dahulu, tetapi saya belum lagi sampai kepadanya.

Cuma sedikit, perihal Maududi, saya mengenali Maududi bukan di Malaysia tetapi di Rusia ketika saya masih muda dan berumur awal 20-an, dan menuntut di pengajian kejuruteraan di St. Petersburg atau nama lamanya Leningrad (Bandar Lenin). Saya bukanlah pakar dalam pemikiran Maududi, tetapi di zaman itu kami ada membaca dan membincangkan pemikiran beliau dalam diskusi-diskusi kami (yang disebut sebagai usrah oleh Benz). Antara makalah beliau yang saya masih ingat sehingga ke hari ini adalah makalah yang bertajuk 'Shahadatul Haq' atau dalam bahasa Melayunya penyaksian terhadap kebenaran. Dan di dalamnya Maududi menekankan aspek 'amalan', ini adalah perkara yang real dan material, iaitu beramal untuk kebaikan manusia. Yang kedua Maududi menekankan bahawa dia merasakan gerakan beliau adalah yang terbaik dan benar dalam membolehkan beliau beramal, tetapi jika manusia lain merasakan sebaliknya, mereka berhak untuk bersama gerakan lain atau menubuhkan gerakan sendiri, asalkan mereka terus 'beramal'.

Kemudian perihal usrah dimana Benz menulis bahawa buku tersebut "tepu dengan nilai keusrahan". Pada mulanya, saya memang menulis buku tersebut sebagai rekoleksi saya terhadap pengalaman dan renungan saya sepanjang mengikuti program usrah. Saya tidak pasti bagaimana pengalaman Benz Ali dalam mengikuti usrah, apa pengisiannya sehingga dia sampai kepada pandangannya. Tetapi saya secara peribadi merasakan usrah sebagai antara pengisian penting dalam kehidupan saya, malah ia masih berterusan hingga ke hari ini. Saya tidak malu untuk menyatakannya, jika saya malu mungkin saya sudah buang rangkap-rangkapnya dalam buku itu sebelum saya menerbitkannya. Selain medan untuk berdiskusi, usrah bagi saya adalah tempat kita membincangkan cara untuk kita bergerak untuk melaksanakan amalan kebaikan untuk manusia, juga tempat kita berkenalan dengan manusia lain, menjalin silaturrahim. Ya betul, banyak perkara keagamaan yang dibincangkan dalam usrah, adakalanya ia bersifat rohani, namun dihujungnya biasanya ada sesi soal jawab, boleh bertanya jika tidak puas hati, dan jangan risau kita tidak akan dipukul. Saya mohon maaf jika tulisan saya itu berbunyi didactic atau patronizing, tiadalah itu niat saya yang sebenarnya.

Baik, sampai kita ke bahagian kedua. Dalam kritiknya, Benz Ali menawarkan buku Asghar Ali Engineer sebagai penawar. Jadi bahagian kedua ini saya akan menulis pandangan-pandangan saya berkenaan tulisan Asghar. Buku yang saya ulaskan bertajuk 'Islam dan Cabaran Masa Kini' hasil terjemahan Khadijah Abdullah terbitan Ikraq, Kuala Lumpur. Ikraq merupakan imprint kepada Gerakbudaya. Buku ini saya beli dari Pustaka SariDiri. Ulasan saya ini juga merupakan ulasan bersiri, ini adalah siri pertama yang hanya membincangkan bab pertama dalam buku Asghar yang bertajuk 'Asal-Usul Islam'.

Asghar memulakan bukunya dengan menerangkan perbezaan struktur sosial, satu masyarakat berbentuk nomad seperti Arab Badwi yang hidup dalam struktur kabilah dan berpuak-puak, mereka hidup dengan lebih egalitarian, sama rata antara satu sama lain, tiada pemilikan harta secara jelas kerana struktur sosial mereka yang berpindah randah, dan tiada keperluan mengumpul kekayaan. Diskripsi Asghar perihal Arab Badwi tidak banyak beza dengan apa yang di-rawi-kan oleh Glubb Pasha dalam bukunya Story of the Arab Legion, yang menyatakan sikap berkabilah itu hasil dari keperluan survival menghadapi kehidupan padang pasir yang sukar.

Struktur ini berbeza dengan struktur masyarakat Arab kota yang lebih urban, yang mana sudah menetap dan struktur sosialnya berdasarkan perdagangan yang memerlukan pengumpulan kekayaan dan perluasan keewangan. Menurut Asghar pertentangan dua sistem sosial inilah yang mencorak konflik di Mekah. Saya tidak punya masalah dengan naratif ini.

Kemudian Asghar menafsirkan apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan mesej Islam. Beliau memaknai Kafirun sebenar adalah mereka yang menimbunkan harta dan ketidakadilan ekonomi dalam struktur masyarakat. Saya faham Ashgar cuba mengetengahkan isu keadilan ekonomi sebagai mesej Islam kerana ia lebih universal dan rentas bangsa dan agama. Saya malah bersetuju dengan sebahagiannya walaupun bukan keseluruhannya. Bagi saya keadilan ekonomi adalah sebahagian dari mesej Islam, tetapi ia bukanlah keseluruhan mesej Islam, bagi saya mesej Islam yang besar dan utama tetap men-tauhid-kan Allah, manakala naratif ekonomi adalah sebahagian dari mesej besar Islam. Hal ini dapat kita fahami dari pelbagai ayat-ayat awal dalam Al-Qur'an.

Kemudian Ashgar mengisahkan naratif bagaimana Islam di-fuedal-kan. Islam lahir dalam suasana yang egalitarian kemudian berubah feudal pada era seterusnya. Saya boleh bersetuju dengan pendapat ini, sistem feudal pada kira saya bukan dari Islam tetapi Islam beradaptasi sesuai dengan sistem politik pada zaman tersebut. Tetapi untuk mengatakan "Islam .. sifatnya sebagai pembela luput dan bertukar menjadi kuasa yang menindas" saya melukis garisan disini. Bukan kita tidak mengiktiraf bahawa penguasa beragama Islam boleh berlaku zalim, bahkan kita mengiktiraf kezaliman penguasa meskipun dia Islam. Jika sejarah Islam ada raja dan penguasa yang zalim kita perlu jujur dengan sejarah itu. Tetapi saya tidak menerima bahawa kezaliman itu dari Islam, sebaliknya ia adalah dari kelemahan manusia, walaupun manusia itu memakai jenama Islam.

Asghar kemudian menyatakan sikap ulama-ulama tauhid dan syari'at pada zaman fuedal ini mengkanunkan hukum-hukum yang rigid dan jumud, yang kemudian diwariskan kepada generasi seterusnya dan diterima dengan taklid buta, bagi Asghar ia adalah satu 'kerosakan'. Dalam hal ini, saya kira ulama terdahulu melaksanakan tugas sesuai dengan zamannya, saya lebih cenderung menggunakan terma kesilapan dan ke-khilaf-an berbanding kerosakan. Maka menjadi tugas ulama di zaman baru ini untuk mentafsir mengkanunkan fatwa baru sesuai dengan zaman yang kita hidup hari ini.

Jika berkesempatan, ulasan buku Ashgar Ali Engineer ini akan saya kupas lagi di masa-masa hadapan.

Tiada ulasan: